Menu

VDL Bus & Coach breidt elektrische vloot in Amsterdam verder uit naar 75 VDL Citea’s

De VDL-vloot die wordt ingezet in het stadsvervoer van Amsterdam, momenteel bestaande  uit 31 elektrische Citea’s, wordt uitgebreid naar 75 voertuigen.  VDL Bus & Coach levert tot begin 2022 44 VDL Citea’s SLFA-180 Electric aan GVB, het openbaar vervoerbedrijf van Amsterdam.  

Amsterdam maakt werk van het verder reduceren van CO2-uitstoot in de stad. De gemeente heeft hiervoor de ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050’ ontwikkeld. Amsterdam vermindert in 2025 haar CO2-uitstoot met 5%, in 2030 met 55% en in 2050 met 95% in vergelijking met de uitstoot in 1990. Onderdeel hiervan is dat GVB in 2025 volledig uitstootvrij busvervoer levert. 

135.000 elektrische kilometers per dag
“Op die wijze draagt GVB natuurlijk op een geweldige manier bij aan de doelstelling van de stad Amsterdam”, zegt Ard Romers, directeur van VDL Bus & Coach Nederland. “We zijn er trots op dat we, op basis van het opgebouwde vertrouwen de afgelopen jaren, onze samenwerking met de partners in dit project kunnen voortzetten. Als transitiepartner zetten wij graag onze ervaring en expertise in. Inmiddels leggen meer dan 900 Citea’s iedere dag samen ruim 135.000 elektrische kilometers af in een groot aantal Europese steden en regio’s. Dat we nu weer e-bussen mogen leveren voor Amsterdam blijft natuurlijk heel speciaal. Nederland is in Europa voorloper in de elektrificatie van het openbaar vervoer.” 

Bijdragen aan schone lucht
Eind 2018 tekenden GVB en VDL Bus & Coach het contract voor de levering van 31 elektrische Citea’s, met de optie tot 69 extra zero emissie stadsbussen. Het betreft een nauwe samenwerking tussen Vervoerregio Amsterdam als concessieverlener, de Gemeente Amsterdam, GVB en VDL. In 2020 zijn de VDL Citea’s gaan rijden op de lijnen 15, 22 en 61, allen met begin- of eindpunt Station Sloterdijk. De serie bussen bestaat uit 9 VDL Citea’s SLF-120 Electric en 22 gelede VDL Citea’s SLFA-180 Electric. De 44 elektrische Citea’s die VDL aan GVB gaat leveren, zijn allen gelede bussen. 

“Ondanks Corona en alle onzekerheden die daarbij op ons afkomen als stadsvervoerder vinden wij het ontzettend belangrijk dat het verduurzamen van onze busvloot doorgang vindt”, zegt Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur van GVB. “Fijn dat we hierin support krijgen van alle betrokken partijen. Wij vinden het onze taak om als Amsterdamse ov-vervoerder maximaal bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Amsterdam groeit en als ov-bedrijf willen we de stad daarbij op een kwalitatieve manier bereikbaar houden voor iedereen. Het elektrificeren van onze bussen, en daarmee bijdragen aan schone lucht, is daar een belangrijk onderdeel van.” 

Laadinfrastructuur
Voor de uitbreiding naar 75 VDL Citea’s is VDL Bus & Coach ook nu weer verantwoordelijk voor de implementatie van de laadinfrastructuur. Op Amsterdam Centraal Station is het mogelijk om snel te laden; ook kunnen de voertuigen geladen worden in Garage West of Garage Noord. De 44 gelede voertuigen, de VDL Citea’s SLFA-180 Electric, worden voorzien van een 422 kWh High Energy batterijsysteem. Tevens krijgen de e-bussen de beschikking over cameraspiegels, die in combinatie met twee schermen in de bus de chauffeur in staat stellen beter en veiliger deel te nemen aan het verkeer. De voertuigen zijn allemaal uitgerust met een elektrische rolstoelplank, zodat ook reizigers met een mobiele beperking mee kunnen reizen. 

Een volledig vlakke vloer, een hoge mate van modulariteit, compacte afmetingen en uitstekende wendbaarheid maken de Citea Low Floor Electric geschikt voor openbaar vervoer in de stad. De brede in- en uitstapdeuren zorgen voor optimale toegankelijkheid en maken dit type Citea uitermate geschikt voor grote passagiersstromen in hoge frequenties. De VDL Citea’s SLFA-180 Electric bieden de oplossing voor elektrisch openbaar vervoer op buslijnen met hoge passagiersaantallen. 

Nieuwe generatie VDL Citea’s
VDL Bus & Coach is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. VDL is al ruim 25 jaar actief op het gebied van elektrisch vervoer. Sinds de introductie van de eerste Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. 

In 2020 heeft VDL Bus & Coach haar naam als toonaangevende transitiepartner op weg naar zero emissie openbaar vervoer doorgezet. Met meer dan 900 bussen in 11 landen, geleverd tussen 2015 en 2021, heeft VDL Bus & Coach in Europa een marktaandeel van 20%. De in februari van dit jaar behaalde 100 miljoen elektrisch kilometers zorgen voor een besparing van meer dan 14,7 miljoen kilogram CO2-uitstoot. 

In 2021 presenteert VDL Bus & Coach ook de nieuwe generatie elektrische Citea’s. Vanuit de VDL-visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. VDL Bus & Coach introduceert onder meer een innovatieve composiet zijwandconstructie die 15% lichter is ten opzichte van een conventionele zijwand. Het batterijpakket is standaard in de vloer verwerkt. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, meer stabiliteit (veiligheid) en het verhoogt de passagierscapaciteit. Door de keuze van efficiënte componenten, een lichtgewicht constructie, een goede isolatie, een aerodynamisch ontwerp en optimaal energiebeheer wordt het energieverbruik van het voertuig tot maarliefst 30% gereduceerd. 

GVB
GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond Amsterdam. Voor de corona uitbraak vervoerde GVB op een gemiddelde werkdag ongeveer 938.0000 reizigers met de metro, tram en bus en op de veren over het IJ en Noordzeekanaal. GVB heeft als doel reizigers veilig, gastvrij en volgens dienstregeling te vervoeren. Uitgangspunt is dat zij zich hierbij comfortabel, geïnformeerd en gewaardeerd voelen. GVB zet al zijn ervaring in om een volwaardige mobiliteitspartner te zijn voor de stad en de regio. Samen met verschillende partijen werkt GVB aan een uitnodigend, toegankelijk en duurzaam OV-netwerk. De gemeente Amsterdam, de Vervoerregio en GVB hebben samen de ambitie om in 2025 volledig emissievrij busvervoer aan te bieden. De Amsterdamse metro’s en trams rijden al op 100% groene stroom en de eerste elektrische veerponten zijn inmiddels in bedrijf.

8 juli 2021